היי חברים,
בשבוע שעבר ילדה בת שש ביקרה אותי על כך שאני לא מרשה לבתי ממתקים "אפילו לא ביום הולדת". אני כבר רגילה לביקורות, יותר מהמבוגרים ודווקא פחות מילדים וזה בסדר. לצערי הבת שלי כן אוכלת סוכרים ומלוחים למיניהם שכן מוגדרים חטיפים, מה שהצלחנו למנוע לחלוטין הן כלל הסוכריות, מיצים ממותקים וחטיפים שונים המכילים צבעי מאכל וסוכר יתר על המידה לטעמנו. מה נשאר? נשארו שוקולדים, עוגות וצ'יפסים וגם זה רק כי אני לא רוצה שתרגיש לגמרי לא כמו כולם. הסברנו והיא מבינה שסוכריות הן מחוץ לתחום כי הן ממש לא בריאות והיא לא נוגעת בזה אף פעם!
שמעתי לאחרונה על הורים שהצליחו לגרום לילד שלהם להמנע מחטיפים וממתקים עד כדי כך שהוא סולד מהם וחושב שזה מגעיל. אני בטוחה שהיה להם מאוד לא קל, בטח ובטח בימי הולדת ומסיבות. אתם קוראים את זה ובטח נרתעים ממש ואומרים לעצמכם: "הורים משוגעים", "מסכן הילד"..אולי ואולי, אבל מה שבטוח הילד הזה בריא יותר מהילדים שלנו, השיניים שלו בריאות יותר והוריו לא טיפחו אצלו סכרת משום סוג.
ודאי ראיתם וקראתם מספר לא קטן של תוכניות וכתבות העוסקות במזון שאנו והילדים שלנו אוכלים, בדגש על הילדים היות שהשנים הראשונות חשובות ביותר בבניית גוף חזק וכמובן בהרגלי האכילה של הילד. לכן, אין סיבה שתינוק בן שנה או פעוט בן שנתיים יאכל ארטיק או סוכריות גומי..
אני לא חיה בעולם אחר ואני מבינה את הרעיון שלתת משהו טעים לילד ודאי ישמח ויספק אותו. אבל כמה פעמים הזדעזעתי למראית פעוטות שותים מהבקבוק שלהם קולה! סילחו לי, אבל אין לי שום הבנה למה ילד כה קטן צריך להיחשף למשקה שכזה.
זה קשה, בשנים הראשונות קל יותר כי זה לגמרי בשליטתכם והחל מגיל שנתיים- שלוש צריך להסביר לילד ולהטמיע בו את ההבנה של מהו אוכל בריא ומה לא. לאחרונה סיפרה לי אחת האימהות מהגן, שהיא הציעה לבתי סוכריה על מקל והיא סירבה ואמרה לה "אמא לא מרשה לי". הייתי שמחה יותר אם הייתה אומרת, "זה לא בריא ולכן לא אוכל את זה" אבל עבורי זה מספיק טוב שהפנימה וגם אמרה את התשובה הפחות מביכה עבור אותה אמא שכן בחרה לתת זאת לילדה.
שלא תבינו לא נכון, לשוקולד למשל- סביר להניח שהבת שלי לא תסרב כי אנחנו מסכימים מדי פעם ויש לנו גם בבית. היא כן יודעת שזה לא בריא במיוחד ולכן צריך במינון. זאת הייתה ההחלטה והבחירה שלנו ומי שמצליח להמנע גם מזה, לזכותו. לפעמים אנחנו המבוגרים בעלי הרגלי תזונה לקויים. אני יכולה להעיד על עצמי שהאהבה שלי לשוקולד היא זאת שהקשתה עליי למנוע זאת מבתי, מה גם שלקחנו אותה לסיור במפעלי 'נסטלה' (Nestle) אז איך אפשר שלא לתת לה לטעום?! מה שאתם אוכלים זה לא בהכרח מה שילדכם צריכים לאכול, אותם יש לחשוף למגוון רחב של מזון ואם אתם לא מחובבי הקטניות, אין זה אומר שהם לא צריכים לאכול את זה. לכן, אם אתם אכלני ממתקים כפייתים ואתם מספיק בוגרים להחליט שזה מה שאתם מכניסים לגוף שלכם, תסליקו את זה ותאכלו בהחבא...זאת עצתי.
אז איך אני מנסה לנצח ב"משחק" הזה? קודם כל עד לגיל שנתיים לא נתנו לה לטעום שום דבר שמוגדר ממתק, חטיף, גלידה או מיץ ממותק. הכנתי כמה שיותר תחליפים לממתקים בבית. למשל במקום לקנות ארטיקים שכמויות הסוכר והצבעי מאכל בהם מופרזים, הכנתי ארטיקים בבית ממיץ תפוזים סחוט או שלל פירות אחרים. גם אם תבחרו להמתיק את זה במעט סוכר, לפחות תדעו כמה בדיוק יש בפנים. כדורי תמרים במקום כדורי שוקולד, הם טעימים ועושים את העבודה בדיוק כמו דומיהם הפחות בריאים. (אפשר להוסיף להם אגוזים או אפילו מעט פתיבר ולגלגל בקוקוס או בשומשום). אפשר להיות יצירתיים ואני בטוחה שאפשר גם למצוא ברשת רעיונות לזה.
![]() |
ארטיק ביתי |
![]() |
כדורי תמרים עם אגוזים, מגולגלים בקוקוס |
מחוץ לבית, זה אתגר קשה יותר ולכן דורש יותר מאמץ מכם. כשיוצאים לטיול אז כמובן שאפשר לקחת פירות (גם בבית כדאי להציע פירות בארוחות ביניים או מה שהילדים קוראים לו 'נישנוש') אפשר להכין עוגיות בבית או חטיפים בייתים ואם אתם בכל זאת לא מהמכינים, תקנו את מה שמכיל פחות רכיבים לא בריאים ויותר רכיבים בריאים. אם הילד מבין מה לא בריא עבורו, הוא לא יתפתה בקלות רבה וגם אם כן, תצטרכו לחזור על ההסבר ולתת לו תחליף. ימי הולדת הם החלק הקשה מכל. כשאתם עם הילדים אפשר לגשת איתם לשולחן הכיבוד ולבחור רק את מה שהם יכולים לאכול. זה אולי לא יהיה בריא במיוחד אבל תוכלו מעט להפחית בחטיפים שהם בעייתים יותר.
כלב מברוקולי |
כמה טיפים לאלו שבוחרים כן לקנות- תבחרו את הצ'יפס האפוי ולא המטוגן, תבחרו ממתיקים כמו דבש במקום סוכר קנים, נסו לקנות חטיפים שמכילים גם אגוזים ושקדים, קוואקר וכדומה ש"אם כבר" לפחות שיהיה לממתק קצת ערך מוסף. יש מיצים טבעיים שהם 100% פרי, בארץ הם בדרך כלל יקרים יותר אז אפשר לסחוט לבד או לקנות רק מדי פעם. ישנן פירות טחונים שארוזים כחטיף לדרך, זה 100% פרי טחון ועבור הילד זה נראה חטיף נחמד ויכול בהחלט להיות חלק ממנת הפירות של היום. כשאתם מכינים עוגות, או עוגת יום הולדת, אתם יכולים לקנות או להכין צבעי מאכל טבעיים, זה די פשוט ואין הבדל ממשי בטעם, בסופו של דבר ילדים אוכלים עם העיניים ותמיד אפשר להשקיע בעוגה עשירה.
כיוון שאני לא תזונאית וכל הידע שלי הוא מאנשים בעלי ידע, אני ממליצה לכם גם ללמוד יותר, לעשות חשיבה על מה אתם מניחים על הצלחת של הילד ועל הדרך- גם שלכם (אני בזכות זה אוכלת פחות ופחות חטיפים ומזון מעובד).
כתבתי כאן בעיקר בנושא החטיפים, אך גם בנושא הארוחות יש לא מעט להרחיב, אולי בהמשך.
כתבתי כאן בעיקר בנושא החטיפים, אך גם בנושא הארוחות יש לא מעט להרחיב, אולי בהמשך.
זו משימה לא קלה, זה חלק מהחינוך של הילדים, אבל זה בידיים שלכם ואפשר לקחת את זה כפרוייקט משפחתי.
מאחלת שוב לכולנו בהצלחה ואם יש לכם רעיונות אז תשתפו!
תגובות
הוסף רשומת תגובה